Jemnosť zvaná Merino

Ut, 9.február 2016 9:13

Pamätáte sa na pichľavé vlnené svetre, ktoré nám obliekali do školy naše mamy? Dnes sme mamy my a presne toto sa nám vybaví, keď sa povie "vlna". Tak čo teda obliecť bábätkám, aby boli chránené pred chladom a zároveň sa cítili pohodlne?

 

V našich zemepisných šírkach sa ovce chovali už oddávna. Toto zvieratko dávalo našim predkom nielen mäso, mlieko, ale aj vlnu. Tradícia spracovávania ovčej vlny je na Slovensku veľmi stará.

Vlna sa nám však spája aj s jednou nepríjemnou vlastnosťou, ktorú sme museli tolerovať - "kúše". Keďže sme doteraz nepočuli o vlne merino, neverili by sme, že vlna vie byť aj veľmi jemná a mäkká. Dokonca taká mäkučká, že ju bez obáv môžeme obliecť aj tým najmenším bábätkám priamo na pokožku.

Čo je vlastne merino?

Vlna merino je jednou z najlepších a najkvalitnejších vĺn ovce druhu Merino. Tieto jemnovlnné ovečky boli vyšľachtené v Španielsku v 14. storočí. Boli také vzácne, že španielske kráľovstvo ich vývoz trestalo smrťou. Vlna merino preto stáročia patrila k najdrahším obchodným artiklom. Dnes pochádza veľká časť merino produkcie z Nového Zélandu, kde majú ovečky najlepšie podmienky na to, aby im takáto jemná vlna narástla.

V našich končinách bol pojem merino ešte donedávna celkom neznámy. Tento materiál je krásne jemný, ale zachováva si skvelé vlastnosti vlny, ktoré poznali už naše prababičky:

  • V prvom rade výborne zahreje. Dokáže udržiavať teplotu tela a neprepúšťa teplotu z vonku. To funguje aj naopak - v teplejších dňoch zasa udržiava telo chladnejším a neprepúšťa teplo z ovzdušia. Preto sú merino výrobky vhodné do prechodného obdobia, na jar a jeseň, kedy sa teplota vonku často mení aj počas jedinej prechádzky. Vaše bábätko sa aj napriek tomu bude cítiť komfortne. Merino sa práve vďaka týmto vlastnostiam hojne využíva ako materiál pre funkčné outdoorové oblečenie.
  • Dobre odvádza vlhkosť - ak sa dieťatko spotí, vlna pot odvedie preč od tela a ono je stále suché. Ak je vonku vlhké počasie, vlna dokáže absorbovať vlhkosť rovnajúcu sa až tretine svojej váhy a napriek tomu ostáva na dotyk suchá. 
  • Na rozdiel od syntetických materiálov je priedušná. Umožňuje pokožke dýchať a pomáha telu udržiavať si teplotu, akú práve potrebuje.
  • Má samočistiacu a antibakteriálnu schopnosť. Neutralizuje soli, nachádzajúce sa v pote a oblečenie tak ostáva dlhodobo bez zápachu. Takisto vďaka keratínu dokáže na seba viazať baktérie, je antialergénna a vhodná aj pre ľudí s citlivou pokožkou.
  • Vysoký stupeň ochrany pred UV-žiarením.

Ako udržiavame výrobky z merino vlny?

Vlna merino je stále vlnou a preto s ňou treba zaobchádzať jemne. Vlna, s ktorou pracujem, má úpravu Superwash, čo umožňuje jej pranie v práčke na 40°C.

Napriek tomu osobne vlnené výrobky do práčky nedávam. Vlnu je najlepšie prať v rukách pri stálej teplote do 30°C, to znamená vo vlažnej vode. Nesmieme jej spôsobiť tepelný šok, inak by sa zrazila a splstnatela by. Keďže vlnené vlákno je veľmi podobné ľudskému vlasu, do vody pridávame namiesto prášku na pranie trocha šampónu na vlasy. Prášok ani iné čistiace prostriedky okrem špeciálnych prostriedkov na vlnu neodporúčam. Vlnu potom jemne preperieme v rukách, pláchame rovnako vo vlažnej (nie studenej) vode. Výrobok zľahka vyžmýkame a položíme vodorovne na uterák, rozprestretý na vrchu sušiaka na prádlo. Nesušíme zvisle, aby sa výrobok nedeformoval.

Vo všeobecnosti sa ale vlna veľmi nešpiní, špina, ktorá sa k nej dostáva, ostane na povrchu a dá sa ľahko striasť. Preto vlnené výrobky netreba prať často, ani to neodporúčam. Z času na čas ich stačí vyvetrať, zavesené na balkóne.

Verím, že aj vás očaril tento skvelý materiál, a že vecičky z neho budú robiť radosť aj vašim drobcom.

Ahoj, volám sa Júlia

som milovníčka módy a dizajnu, zároveň vyznávam minimalizmus ako životný štýl.

Mám rada tradičné remeslá. Mám rada, keď veci voňajú prácou ľudských rúk a vyžarujú auru zabudnutých starých čias. Rada sa dotýkam prírodných materiálov, tvorím z nich a obklopujem sa nimi.

Vymyslela som si obchodík, v ktorom kúsok svojho sveta ponúkam aj vám.