Nakupujme s rozumom

Pi, 30.november 2018 1:00

Klimatická kríza. Hej! Mňa sa to predsa netýky. Ja som len kvapka v mori. Keď sa nezmení celý systém, ja nezmôžem nič.

Omyl, vážení! Už mnohokrát v histórii sa potvrdilo, že každá veľká zmena začína zdola. Ak popremýšľam, čo by som v rámci svojej každodennej rutiny urobila lepšie, prídem na tisíc drobností, ktoré viem rýchlo (ale možno nie až tak celkom ľahko) zmeniť.

Začnime nakupovaním. Napríklad nakupovaním oblečenia.

Vitajte v mojom miniseriáli "Nakupuj s rozumom".

ČASŤ PRVÁ: Prečo je moje rozhodnutie pri nakupovaní také dôležité?

o Nakupovať udržateľne znamená uvedomovať si dopad svojho rozhodovania na životné prostredie a pracovné podmienky iných ľudí

o Neprimerane nízka cena produktov často znamená aj nízku kvalitu, neférové pracovné podmienky, nízke mzdy a dlhý pracovný čas

o Konzum je v priamej úmere so znečisťovaním ovzdušia. Výroba a najmä transport tovaru spôsobujú skleníkový efekt

o Plasty a syntetické materiály sú ťažko rozložiteľné a pri praní syntetického a funkčného oblečenia sa uvoľňujú mikroplasty, ktoré sú už aj vo vode, ktorú pijeme a v jedle, ktoré jeme. Vyberaj si preto prírodné materiály (ale bacha na bavlnu, tú len s bio certifikátom, ideálne GOTS)

o Ako spotrebiteľ mám v rukách veľkú moc. Ja rozhodujem, čo si kúpim. Spomedzi záplavy výrobkov si viem vybrať taký, ktorý je k našej planéte čo najšetrnejší.

o Správanie zákazníkov motivuje firmy k udržateľnej výrobe. Pozor však na green washing! Sem patria napr. rôzne "conscious" kolekcie známych reťazcov, ktoré zneužívajú ľudí a deti v tretích krajinách na otrockú prácu, vypúšťajú do tamojších riek chemikálie, ktoré sú u nás zakázané a nepredané kusy vo veľkom spaľujú. Od takej značky si nekúpim radšej nič.

Nabudúce sa na niektoré body pozrieme bližšie, ďalší článok budem písať o veľkej obeti za lacné handry.

A čo vy? Už poznáte svoju fashion uhlíkovú stopu?

Ak nie, urobte si tento test (klik!) a skúste zmeniť aspoň jeden z vašich zvykov.

Ahoj, volám sa Júlia

som mama dvoch detí, milovníčka módy a dizajnu, najmä toho škandinávskeho.

Mám rada tradičné remeslá. Mám rada, keď veci voňajú prácou ľudských rúk a vyžarujú auru zabudnutých starých čias. Rada sa dotýkam prírodných materiálov, tvorím z nich a obklopujem sa nimi.

Vymyslela som si obchodík, v ktorom kúsok svojho sveta ponúkam aj vám.