Po, 7.marec 2016 10:05
Už rastie!
A je ho všade veľa. Zdravá jarná bylinka, ktorá tento rok vykúka zasa o niečo skôr, nám dodá energiu a vitamíny, ktoré nám v zime tak chýbali.
Každú jar sa celá rodina tešíme na zber medvedieho cesnaku. Vezmeme košíčky, zájdeme do blízkeho lesa, starostlivo vyberieme miesto, kam sa psíčkari už nedostanú a zbierame krásne mladé zelené lístky. Treba to stihnúť, kým cesnak nezakvitne, pretože potom už nie je vhodný na zber. Rastie vo vlhkých lužných lesoch, v Bratislave ho hojne nájdete v Pečnianskom lese.
A na čo ho použiť? Je to detox v prírodnej forme. Prečistí črevá a žalúdok od plesní a baktérií. Pre mňa je to na toto pôstne a prečisťovacie obdobie ideálna potravina. Dodáva nám stratené minerály a vitamíny, znižuje krvný tlak a cholesterol.
Ak si ho prinesiete domov, nezabudnite ho poumývať.
My ho radi jeme čerstvý a posekaný na chlebíku s maslom, výborný je do zeleninových šalátov a ako pesto, ktoré má v kuchyni všestranné využitie (ako nátierka na pečivo, omáčka na cestoviny, na dochutenie polievok a šalátov). Treba ho spracovať čo najrýchlejšie, ideálne v rovnaký deň. Pár nasekaných lístkov si vždy zamrazím do kociek na ľad. Takto ho môžem pridávať do polievok a omáčok po celý rok.
Recept na pesto z medvedieho cesnaku (1 malý zaváraninový pohárik):
Do mixéra dáme asi 3 hrste medvedieho cesnaku, trocha soli a čierneho korenia podľa chuti, za hrsť akýchkoľvek orieškov alebo semiačok (ja dávam slnečnicové), hrsť strúhaného parmezánu, trošku citrónovej šťavy, asi 3 PL panenského olivového oleja.
Všetko dohladka rozmixujeme. Keďže pesto je veľmi intenzívne, na zjemnenie môžeme pridať avokádo alebo upečený/uvarený baklažán. Tieto ingrediencie pestu dodajú nový chuťový rozmer. Skladujeme v chladničke.
Dobrú chuť!