Pesto z medvedieho cesnaku

Po, 7.marec 2016 10:05

Už rastie!

A je ho všade veľa. Zdravá jarná bylinka, ktorá tento rok vykúka zasa o niečo skôr, nám dodá energiu a vitamíny, ktoré nám v zime tak chýbali.

 

Každú jar sa celá rodina tešíme na zber medvedieho cesnaku. Vezmeme košíčky, zájdeme do blízkeho lesa, starostlivo vyberieme miesto, kam sa psíčkari už nedostanú a zbierame krásne mladé zelené lístky. Treba to stihnúť, kým cesnak nezakvitne, pretože potom už nie je vhodný na zber. Rastie vo vlhkých lužných lesoch, v Bratislave ho hojne nájdete v Pečnianskom lese.

A na čo ho použiť? Je to detox v prírodnej forme. Prečistí črevá a žalúdok od plesní a baktérií. Pre mňa je to na toto pôstne a prečisťovacie obdobie ideálna potravina. Dodáva nám stratené minerály a vitamíny, znižuje krvný tlak a cholesterol.

Ak si ho prinesiete domov, nezabudnite ho poumývať.

My ho radi jeme čerstvý a posekaný na chlebíku s maslom, výborný je do zeleninových šalátov a ako pesto, ktoré má v kuchyni všestranné využitie (ako nátierka na pečivo, omáčka na cestoviny, na dochutenie polievok a šalátov). Treba ho spracovať čo najrýchlejšie, ideálne v rovnaký deň. Pár nasekaných lístkov si vždy zamrazím do kociek na ľad. Takto ho môžem pridávať do polievok a omáčok po celý rok.

Recept na pesto z medvedieho cesnaku (1 malý zaváraninový pohárik):

 

Do mixéra dáme asi 3 hrste medvedieho cesnaku, trocha soli a čierneho korenia podľa chuti, za hrsť akýchkoľvek orieškov alebo semiačok (ja dávam slnečnicové), hrsť strúhaného parmezánu, trošku citrónovej šťavy, asi 3 PL panenského olivového oleja.

Všetko dohladka rozmixujeme. Keďže pesto je veľmi intenzívne, na zjemnenie môžeme pridať avokádo alebo upečený/uvarený baklažán. Tieto ingrediencie pestu dodajú nový chuťový rozmer. Skladujeme v chladničke.

 

Dobrú chuť!

Ahoj, volám sa Júlia

som milovníčka módy a dizajnu, zároveň vyznávam minimalizmus ako životný štýl.

Mám rada tradičné remeslá. Mám rada, keď veci voňajú prácou ľudských rúk a vyžarujú auru zabudnutých starých čias. Rada sa dotýkam prírodných materiálov, tvorím z nich a obklopujem sa nimi.

Vymyslela som si obchodík, v ktorom kúsok svojho sveta ponúkam aj vám.