Prírodné farbenie - jeho veličenstvo avokádo

Ut, 22.august 2017 13:07

Možno ste už počuli o farbení látok prírodninami, možno ho už mnohé z vás majú aj vyskúšané. Ako správny zástanca pomalej módy som si tento proces, pri ktorom sa treba vyzbrojiť dávkou trpezlivosti, vychutnala po prvý raz aj ja. A určite to nebolo naposledy.

Avokádo vyhráva

Ak chceme na farbenie použiť prírodniny, materiál, ktorý budeme farbiť, by mal byť takisto prírodný. Syntetické vlákna by farbu „neprijali“. Ja som si zvolila ľan, ktorý u mňa na plnej čiare vyhráva svojimi vlastnosťami. V hlave už dlhšie nosím predstavu ľahučkých letných šiat, na ktoré sa tento materiál výborne hodí. Jemný marhuľkovo-ružový odtieň mi nedal spávať, preto som sa rozhodla pre farbenie avokádom. Avokádo totiž napriek tomu, že je zelené, ponúka širokú paletu odtieňov ružovej a marhuľovej.

Príprava prírodniny

Môžete použiť avokádové kôstky aj šupky, a to buď čerstvé, alebo sušené. Dôležité je, aby boli zbavené dužiny, resp. obsahovali čo najmenej zelených zvyškov. Perfektné je, že ak zjete avokádo, jeho šupky a kôstky usušíte a získate tak zásobu na farbenie, ktorú môžete pri správnom skladovaní v papierovom alebo látkovom vrecúšku použiť kedykoľvek neskôr. Avokádo obsahuje triesloviny, ktoré dobre fixujú farbu na látke, takže farba by mala byť rovnaká aj po niekoľkých šetrných vypraniach. Ja si netrúfam prať takto farbené šaty v práčke, zatiaľ som skúšala len v rukách, a drží.

Avokado 2

Získanie farby

Najskôr potrebujeme z avokáda dostať farbu. Existuje viacero spôsobov jej získavania, ja som si zvolila vyváranie. Princíp je rovnaký ako pri získavaní farby z akýchkoľvek iných prírodnín. Šupky a/alebo kôstky dáme do hrnca z vodou tak, aby boli ponorené. Necháme zovrieť a potom varíme na slabom ohni hodinu – dve a viac, podľa toho, akú intenzitu farby chceme. Čím dlhšie varíme, tým viac farby avokádo pustí. Množstvo avokáda a dĺžka varenia – to sú veličiny, ktoré si musí každý prispôsobiť sám na základe pokusov a omylov. Každé avokádo je iné, každé dáva inú farbu. Iný odtieň majú šupky, iný kôstky. Iný odtieň získame ich zmiešaním. Záleží aj na tom, v akých podmienkach avokádo rástlo a akú malo pôdu. Farbenie prináša o to väčšiu radosť, pretože nikdy dopredu stopercentne nevieme, čo z toho vznikne. Ak máme pri varení pocit, že sa farba už viac nezintenzívnila alebo ak je to odtieň, ktorý chceme dosiahnuť, môžeme vypnúť sporák. Avokádo necháme vychladnúť vo vode, v ktorej sa varilo. Po vychladnutí šupky poriadne vyžmýkame, aby sme z nich získali aj posledné zvyšky farby. Potom precedíme cez plátenko alebo jemné sitko. Získali sme tak malé množstvo koncentrovanej farby. Ja som nechala tento roztok stáť ďalších 24 hodín. Farba na vzduchu oxiduje a naberie ešte na intenzite. Majte na mysli, že výsledok farbenia bude o niekoľko odtieňov svetlejší!

farbenie

Farbenie

Látku, ktorú chceme zafarbiť je dobré vopred vypláchať v čistej vode, aby sa zbavila prípadných zvyškov po chemických úpravách od výroby a dobre nasávala farbu. Ja na to využívam plákací cyklus na práčke. Na farbenie je potrebný veľký hrniec, aký naše mamy používali na vyváranie plienok. Farbu dáme do hrnca, následne dolejeme čistú vodu. Potom ponoríme látku a vodu doplníme tak, aby v nej látka bola celá ponorená. Je dôležité, aby mala látka v hrnci určitú voľnosť, inak sa ku príliš stlačeným miestam farba nedostane a ony ostanú biele alebo menej zafarbené. No ak chcete, práve toto môže byť cieľom vášho farbenia, takže nebojte sa experimentovať. Vodu znovu veľmi pomaly zahrievame a necháme na slabom plameni variť hodinu a viac. Priebežne miešame varechou. Keď látku z hrnca povytiahnete, uvidíte výsledok. Ak chcete intenzívnejší odtieň, nechajte látku variť dlhšie. Potom necháme látku vo vode úplne vychladnúť.

Avokado 7

Výsledok

Po vychladnutí látku len veľmi jemne vyžmýkajte. Je dôležité, aby sa sušila čo najviac naplocho. Ja som ju rozložila na prádlový sušiak na balkóne, ale aj tak sa našli konce, ktoré viseli dolu a stekala z nich voda, preto sú nakoniec o niečo tmavšie. Ale efekt nerovnomerného zafarbenia sa mi veľmi páči a nelámala som si nad tým hlavu. Látku vždy sušíme v tieni, slnko by z nej mohlo „vytiahnuť“ farbu a látka by vybledla.

Avokado 4

Šaty

Svoje vysnívané šaty mám hotové. Aj keď sa najskôr zdalo, že môj odtieň bude do ryšava, vyšla mi z toho nakoniec krásna marhuľovo-ružová. Ľan som po vyschnutí ani nežehlila. Nechala som ho pokrčený, to mu podľa mňa pristane najviac. Z priesvitnej bielej sa stala jemne priesvitná marhuľová a ja z nej mám obrovskú radosť. Teším sa aj na ďalšie pokusy s prírodnými farbami. Už zbieram použité sáčky od čierneho čaju na hnedú a mám v pláne využiť aj plody bazy. Ale ako sa vraví – fantázii sa medze nekladú. Môžete experimentovať s akýmikoľvek ďalšími prírodninami – listami, plodmi, celými rastlinami, šiškami, bobuľami, kvetmi. Niektoré z nich sa vám odvďačia celkom nečakanou nádhernou farbou.

Tak do toho!

Ahoj, volám sa Júlia

som mama dvoch detí, milovníčka módy a dizajnu, najmä toho škandinávskeho.

Mám rada tradičné remeslá. Mám rada, keď veci voňajú prácou ľudských rúk a vyžarujú auru zabudnutých starých čias. Rada sa dotýkam prírodných materiálov, tvorím z nich a obklopujem sa nimi.

Vymyslela som si obchodík, v ktorom kúsok svojho sveta ponúkam aj vám.