Ako na ľan: starostlivosť

Pi, 6.marec 2020 17:55

Ľan je skvelý prírodný a zdravý materiál, ktorý si zaslúži našu pozornosť a jemné zaobchádzanie. Ak ho budeme opatrovať s láskou, on nám to plným priehrštím vráti.

PRANIE

Aby vám ľanový kúsok vydržal čo najdlhšie, perte ho v práčke na 40 stupňov. Biele a svetlé látky znesú aj 60-ku.

Nie som zástancom chemikálií pri praní, ktoré ničia oblečenie a životné prostredie. Preto odporúčam eko pracie prostriedky a ocot namiesto aviváže.

Môj ľan je farbený ekologicky. Ide o inú metódu farbenia ako u bežných látok. Ak máte na ľanových šatách škvrnu, nepokúšajte sa ju vydrhnúť mydlom a vodou. Šaty radšej dajte celé do práčky a vyperte. Inak by mohla farba na mieste, ktoré ste prali ručne, oproti ostatnej farbe viditeľne vyblednúť.

 

 

SUŠENIE

Sušenie v sušičke ľanu neprospieva. Vlákna sa pri vysokých obrátkach a horúcom vzduchu polámu a stratia svoje skvelé vlastnosti. Preto sušte navoľno na sušiaku.

 

VETRANIE

Ľan sa nešpiní často. Vďaka štruktúre vlákna špina ostáva na povrchu a dá sa ľahko zoškrabať. 

Preto ak oblečenie nie je špinavé, neperte ho. Ľan do seba nenaťahuje pachy, po bežnom pracovnom dni stačí oblečenie zavesené na vešiaku vyvetrať v okne alebo na balkóne.

Tento jednoduchý trik mu vráti jeho sviežosť a bude zasa ako nové.

 

ŽEHLENIE

Žehlenie s parou je pre ľan ideálne.

Znesie aj vyššie teploty, no ak sa vám páčia jeho vrásky tak ako mne, nemusíte ho žehliť vôbec. Po vypraní ho ešte vlhký stačí trochu vytriasť, aby sa vystrel.

 

Ahoj, volám sa Júlia

som milovníčka módy a dizajnu, zároveň vyznávam minimalizmus ako životný štýl.

Mám rada tradičné remeslá. Mám rada, keď veci voňajú prácou ľudských rúk a vyžarujú auru zabudnutých starých čias. Rada sa dotýkam prírodných materiálov, tvorím z nich a obklopujem sa nimi.

Vymyslela som si obchodík, v ktorom kúsok svojho sveta ponúkam aj vám.